Al eerder is hierover door de VBSO een nieuwsbericht gepubliceerd, en ook is door VBSO/VGS een consultatiereactie ingediend. Het wetsvoorstel heeft als doel om verzuim en het aantal thuiszitters in het funderend onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs beter in beeld te krijgen, te voorkomen en terug te dringen.
Om dit doel te bereiken worden in de wet meer eisen gesteld aan het verzuimbeleid en de verzuimregistratie op scholen. Daarnaast beoogt het voorstel het aantal vrijstellingen van de leerplicht op grond van lichamelijke of psychische ongeschiktheid te verminderen.
In de genoemde consultatiereactie onderschrijven VBSO/VGS de doelstelling van het wetsvoorstel. Ook worden de verduidelijking van de eisen aan het verzuimbeleid en bepalingen over gegevensuitwisseling in dit verband ondersteund. Maar het voorstel schoot te ver door in de administratieve eisen aan verzuimbeleid en –registratie. Die zouden tot hoge en onnodige extra regeldruk leiden.
Aan de hand van de consultatiereacties en het advies van de Raad van State is het voorstel wel in positieve zin aangepast. Zo wordt niet meer verplicht gesteld om de reden van verzuim per leerling en per uur te registreren. Alleen de categorieën ‘geoorloofd’ of ‘ongeoorloofd’ moeten worden geregistreerd.
Niettemin heeft de Raad van State terechte kritiekpunten gegeven in zijn advies, met name dat er voor de lagere regelgeving (die als uitwerking van de wet nog moet komen) te ruime mogelijkheden zijn om eisen aan het verzuimbeleid van scholen te stellen. En ook dat nog steeds de vraag is of deze maatregelen ook daadwerkelijk het beoogde doel dichterbij brengen.
Lees het originele artikel op de website van VBSO