VGS

Als het bedrag van de energiebehoefte een bepaalde drempel overschrijdt, zijn scholen verplicht hun energie-inkoop Europees aan te besteden. EVS verzorgt dit gehele traject. Kleinere scholen, die deze verplichting niet hebben, liften vervolgens mee op de voordelen van het collectief, zoals de scherpe tarieven. Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt door Hellemans Consultancy uit Hoevelaken, die met hun marktkennis en inkoopstrategieën de best mogelijke energieprijzen weten te realiseren. “We kopen het benodigde volume in delen in. Alles in één keer inkopen zou gokken zijn met overheidsgeld. Onverantwoord op de grillige energiemarkt anno nu.”

EVS is volgens Karin Michgels, Adviseur Collectieven binnen Hellemans Consultancy, meer dan een inkoopcollectief. “Het is uitgegroeid tot een informatie- en adviespunt waar je met al je vragen op het gebied van energie terecht kunt. Er is steeds meer dat de overheid van scholen vraagt. Daarin willen we adviseren en ontzorgen. En scholen ondernemen zelf ook steeds meer op het gebied van duurzaamheid. Denk aan zonnepanelen of energiezuinige verlichting. Ook dan denken we graag mee. Vanuit het collectief houden we deelnemers op de hoogte van mogelijke subsidies en van veranderende wet- en regelgeving.”

Bewezen succes

Hun jarenlange betrokkenheid en professionele expertise maakt dit collectief sterk en zorgt ervoor dat scholen maximaal ontzorgt worden. De korte lijnen en het persoonlijke contact met Karin, in combinatie met de goede prijzen, zorgt ervoor dat steeds meer scholen zich bij het collectief aansluiten. Reclame maken hoeft bijna niet, volgens Karin Michgels. “De meeste aanwas komt door mond-tot-mond reclame. Daar hoeven wij niets voor te doen. Wat dat betreft bewijst het collectief zichzelf.”

Energieprijzen 2025

Inmiddels zijn de definitieve tarieven voor 2025 bekend. Het goede nieuws is dat ze iets lager zijn dan in 2024. Bij het bepalen van de tarieven gaat het niet alleen om de inkopen (klikken) op de markt, maar ook de vergroening voor het volume gas en elektriciteit moet worden afgestemd. Verder is het afstemmen van het n te kopen volume op basis van meetgegevens 2023 en 2024 van belang voor het bepalen van de totale bandbreedte van

het collectief. Er zijn locaties bijgekomen, locaties afgemeld, en er is vooral minder gas verbruikt. Dit alles heeft geresulteerd in een nieuw tarief voor 2025. Let op: het gaat hier om het kale leveringstarief. Begin januari informeren wij u over de energiebelasting. Deze is nog niet definitief door de overheid vastgesteld. Daarnaast vindt differentiatie plaats tussen scholen met en zonder zonnepanelen. Lid van het collectief? Meer informatie over de prijzen vindt u in uw persoonlijke EVS-portaal.

Nieuwe aanbestedingsronde

In 2024 en 2025 wordt via energieleverancier ENGIE energie ingekocht en geleverd. Energie Voor Scholen biedt schoolbesturen de mogelijkheid om mee te doen met de Europese aanbesteding 2026 t/m 2030. De inschrijving hiervoor staat open tot circa eind januari.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Meer informatie? Deelnemen? Kijk op: www.energievoorscholen.nl of mail naar Karin Michgels (michgels@hellemansconsultancy.nl).

Informatiebijeenkomst

Heeft u vragen? DV 23 januari zal er weer een informatiebijeenkomst plaatsvinden vanuit de studio. Vragen kunnen vooraf worden ingediend via Karin Michgels. U krijgt uitleg en kunt vragen stellen over de Europese aanbesteding 2026 t/m 2030 en verduurzaming in het onderwijs. De bijeenkomst is gratis. Aanmelden kan via de volgende link. De uitzending is ook terug te kijken via het online portaal van Energie voor Scholen.

Energie Voor Scholen is hét inkoopcollectief in de onderwijssector. Het is een initiatief van profielorganisaties Verus, VOS/ABB, VGS, VBS en ISBO. Intussen is Energie Voor Scholen een collectief van 850 schoolbesturen, die samen ruim 6.000 gebouwen in het collectief hebben ondergebracht. Daarmee zijn zij verzekerd van een scherp tarifering.