VGS

Steeds meer leerlingen tobben met mentaal welbevinden door onder andere de digitale samenleving en ervaren prestatiedruk, zo blijkt uit de Staat. Hoe kunnen scholen hun leerlingen een goede voorbereiding geven zodat ze weerbaar de maatschappij in kunnen? Volgens de besturenorganisaties ligt er een belangrijke opdracht voor het onderwijs om leerlingen in een veilig schoolklimaat vanuit biddend opzien te vormen tot personen die hun taak en roeping vervullen in de samenleving, op de plaats waar God hen stelt.  

Maatschappelijke problemen

Tegelijkertijd ligt hierin ook het gevaar dat de verantwoordelijkheid voor deze opdracht onevenredig bij het onderwijs terecht komt. “Dit zien we vaker” zeggen bestuurders De Leeuw (VGS) en Bronkhorst (VBSO). “Maatschappelijke problemen worden maar al te snel op het bordje van het de school gelegd. Scholen hebben behoefte aan ruimte en vertrouwen vanuit de politiek en de maatschappij om een stabiele basis voor leerlingen en duurzaam onderwijs te kunnen realiseren. We roepen de minister op om niet met nog meer sturing en eisen te komen”.  

Opdracht

De aandacht voor mentale weerbaarheid in de Staat van het Onderwijs is een duidelijke reactie op en weerspiegeling van de tendensen die we in de breedte van onze samenleving waarnemen. Wat kan de school hierin betekenen?  

Bronkhorst roept op om het gesprek te blijven voeren tussen school en ouders om vanuit gedeelde normen opvoeding en onderwijs vorm te geven. “Wanneer de verwarring toeneemt wordt de waarde van gemeenschappen als school, gezin en kerk steeds groter. Ook een goede hechting is belangrijk in de ontwikkeling van kinderen”. De Leeuw onderschrijft dit van harte. “Kinderen hebben ouders en leerkrachten nodig die tijd en aandacht voor hen hebben en hen voorleven vanuit Gods Woord. Een terugkeer naar Gods goede geboden zal heilzaam zijn voor de hele samenleving. ”  

Oproep

De besturenorganisaties waarderen het dat de Staat oog heeft voor de brede ontwikkeling van het kind. De Staat erkent dat leerkrachten een belangrijke rol spelen in hoe leerlingen stress en prestatiedruk ervaren. Daarbij is er ook aandacht voor hoe leerkrachten zelf deze druk beleven. Hiermee is naast de rol van de leerkracht ook die van de schoolleider van wezenlijk belang in het stimuleren van een goede teamcultuur.  

Voortdurende bezinning op de inrichting en vormgeving van ons onderwijs is broodnodig. Alleen een Bijbelse verworteling van opvoeding en onderwijs geeft stevigheid en houvast. Laten we als christelijke-reformatorische scholen werk blijven maken van deze verworteling door ons onderwijs te doordenken en vorm te geven vanuit Gods Woord en geschriften daarop gegrond. Dit kan ook bewaren voor het streven naar een zekere mate van maakbaarheid wat meestentijds werkdruk in teams veroorzaakt Naast wat de Staat van het Onderwijs ons voorhoudt hebben we een Boodschap die nog belangrijker is en die we door mogen geven aan de volgende generatie. Daarmee kunnen we de waarde van het onderwijs en het daaraan dienstbaar mogen zijn moeilijk meer overschatten.  

Dit bericht is met dank overgenomen van VBSO