Aanleiding
In de brief wordt gesteld dat het grote aantal kleine scholen in de grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht (G4), zorgt voor extra druk op het lerarentekort en de onderwijshuisvesting. Een aantal grote schoolbesturen vanuit de G4 heeft daarom aangegeven dat het wenselijk is om de regelgeving rondom de instandhouding en opheffing van kleine scholen aan te passen, zodat het aantal kleine scholen in stedelijk gebied zal afnemen.
Tegelijkertijd is er in dunbevolkte regio’s sprake van een andere dynamiek. Kleine scholen spelen hier een cruciale rol in het bieden van bereikbaar onderwijs en dragen bij aan de leefbaarheid van kleine kernen. Het behoud van deze scholen is volgens de Staatsecretaris essentieel, maar ook in dunbevolkte gebieden staat het voortbestaan van deze scholen onder druk door dalende leerlingaantallen en veranderende bevolkingsdynamiek.
Voorgestelde stappen
Om aan deze uiteenlopende behoeften tegemoet te komen, stelt het ministerie van OCW de volgende maatregelen voor:
- Het aanpassen van de regelgeving rondom instandhouding en opheffing, met behoud van aandacht voor regionale verschillen. In dit verband wordt een herziening van de ‘gemiddelde schoolgrootte’ genoemd.
- Het omvormen van de kleinescholentoeslag naar een dunbevolktheidstoeslag. Hierdoor krijgen de kleine scholen in stedelijk gebied minder financiële middelen. De middelen die hieruit vrijkomen worden geïnvesteerd in de kleine scholen in dunbevolkte gebieden.
- Het introduceren van een nieuwe uitzonderingsgrond gebaseerd op een afstandscriterium, zodat scholen die noodzakelijk zijn voor de bereikbaarheid van onderwijs niet hoeven te sluiten.
Het ministerie van OCW benadrukt dat het gaat om een ingrijpende wijziging in het stelsel van instandhouding en opheffing. In de komende periode zal daarom een intensief gesprek gestart worden met de diverse stakeholders uit het onderwijsveld.
Belang voor VGS
Voor VGS is dit thema in de belangenbehartiging van belang. De instandhouding van kleine reformatorische scholen, zowel in stedelijk als landelijk gebied, speelt een belangrijke rol in de bereikbaarheid en beschikbaarheid van christelijk-reformatorisch onderwijs. De voorgestelde beleidsstappen (waarvan de exacte uitwerking nog onbekend is) raken aan het bestaansrecht van een aantal kleine christelijk-reformatorische scholen, met name in stedelijk gebied. VGS zet zich daarom actief in om de ontwikkelingen bij te houden en (indien mogelijk) bij te sturen.
Vragen en contact
Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Pieter van Eijk of Gerard van Rijswijk van de VGS.