VGS

In dit nieuwsbericht licht ik de meest opmerkelijke elementen eruit. Zoals verwacht toont de brief een grote en sympathieke gedrevenheid om de onderwijskwaliteit bij met name de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen te verbeteren.

Daartoe benoemt de brief een aantal maatregelen. Bijvoorbeeld structurele bekostiging voor basisvaardigheden, focus in het kwaliteitsbeleid (op die basisvaardigheden), en diezelfde focus ook in het inspectietoezicht. Verder wordt terecht gewezen op het lerarentekort als belangrijke factor. Het regionaliseringsbeleid daarbij wordt volgens de brief doorgezet.

Maar ook worden structuurwijzigingen in de lumpsum voorgesteld. De staatssecretaris wil normen introduceren voor het deel van de lumpsum dat wordt besteed aan het primaire proces aan het deel dat maximaal aan overhead wordt besteed. De staatssecretaris: “Deze maatregel is nodig om het vertrouwen van leraren – en de politiek – in een verantwoorde besteding van de bekostiging te borgen.”

In die paragraaf kondigt OCW ook grote terughoudendheid aan met specifieke en met name de tijdelijke subsidies.

Tegelijkertijd wordt een wetswijziging aangekondigd om in de lumpsum meer te sturen op de basisvaardigheden. Dat zou een aanzienlijke breuk met het bestaande sturingsstelsel betekenen. De vraag is ook of het recht doet aan de noodzaak voor maatwerk bij de zozeer verschillende situaties binnen schoolbesturen die ook in de tijd sterk kunnen veranderen. De brief kondigt aan:

“Werken aan het wetsvoorstel gerichte bekostiging. Daardoor wordt het mogelijk om de middelen voor basisvaardigheden per 2027 te verstrekken aan alle scholen met voorwaarden. Hierbij moet een goed evenwicht gevonden worden tussen voorwaarden die zorgen voor grip en de administratieve lasten die scholen ervaren in den brede.”

Dit voornemen past in de trend die uit de Kamerbrief “Herijking sturing funderend onderwijs” d.d. 5 april 2024 naar voren kwam. Kort gezegd: méér overheidssturing op hoe de schoolbesturen beleid voeren, zonder dat duidelijk is hoe die overheidssturing de onderwijskwaliteit werkelijk kan verbeteren.

Dit artikel is met dank overgenomen van VBSO.