In de cao (reformatorisch) PO wordt vooral in hoofdstuk 8 over verlof gesproken. Omdat het soms best lastig kan zijn wanneer er betaald of onbetaald verlof wordt verleend, bespreken we in dit artikel de meest voorkomende verloven.
In de cao (reformatorisch) PO wordt vooral in hoofdstuk 8 over verlof gesproken. Omdat het soms best lastig kan zijn wanneer er betaald of onbetaald verlof wordt verleend, bespreken we in dit artikel de meest voorkomende verloven.
Bericht bijgewerkt 9 februari 2023
Kort buitengewoon verlof (imperatief) is betaald verlof dat wordt verleend als de werkzaamheden van de werknemer samenvallen met een bijzondere gebeurtenis. Dit kan bijvoorbeeld een verhuizing zijn (max. twee dagen verlof), een huwelijk van de werknemer (max. twee dagen verlof) of de bevalling van de echtgenote (verlof voor naar billijkheid te rekenen tijd). In dit cao-artikel staan de exacte redenen en voorwaarden vermeld waarom er kort buitengewoon verlof kan worden opgenomen. In lid 3 is bepaald dat de werknemer recht op betaald verlof heeft voor het dagdeel waarop hij zijn arbeid niet kan verrichten wegens andere zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden die zich tijdens werktijd voordoen. Ook door andere door wet of overheid opgelegde verplichtingen (zonder geldelijke vergoeding) waarvan de vervulling niet in vrije tijd kan plaatsvinden, wordt kort buitengewoon verlof verleend.
Als er zich in de leefsituatie van de werknemer omstandigheden voordoen die hem in redelijkheid verhinderen naar het werk te komen, heeft een werknemer recht op betaald verlof. In een periode van twaalf achtereenvolgende maanden mag maximaal twee keer de arbeidsduur per week aan verlof worden opgenomen.
Voor u als werkgever is het belangrijk dat u hier beleid op maakt, zodat u op papier heeft staan wanneer verlof wordt verleend en wanneer niet. Hiermee voorkomt u ongemakkelijke situaties op gevoelige momenten. U kunt hier bijvoorbeeld denken aan het in ondertrouw gaan van de werknemer of het overlijden van een familielid in de derde graad. Het gaat dus om omstandigheden die niet in artikel 8.6 genoemd worden maar die wel onder artikel 8.7 kunnen vallen.
Als de echtgenoot, een kind of een eerstegraads bloedverwant van de werknemer levensbedreigend ziek is, dan heeft de werknemer op grond van dit cao-artikel recht op onbetaald verlof voor de verzorging van de zieke. Met ingang van 1 juli 2015 kan er ook zorgverlof aangevraagd worden voor de verzorging van een tweedegraads bloedverwant, voor andere huisgenoten dan kinderen of partner (bijvoorbeeld een inwonende tante) en voor de verzorging van mensen met wie een sociale relatie bestaat (bijvoorbeeld een vriend of buurman).
Het langdurend zorgverlof bedraagt in een periode van twaalf achtereenvolgende maanden maximaal zes keer de arbeidsduur per week. Per week mag maximaal de helft van de arbeidsduur per week worden opgenomen. Het verlof wordt in principe opgenomen in een periode van maximaal twaalf weken. De werknemer kan wel een verzoek bij de werkgever indienen hiervan af te wijken (zie artikel 8.8 lid 5).
De werknemer kan vanwege zijn persoonlijk belang de werkgever verzoeken hem onbetaald verlof te verlenen. Dit verlof wordt voor maximaal zes maanden verleend en kan ten hoogste tweemaal voor ten hoogste zes maanden worden verlengd. In artikel 8.12 wordt gesproken over de voorwaarden die gelden voor deze verlofopname. Maak bij opname van dit verlof ook afspraken over de verdeling van de pensioenpremies.