Panel Presentie maakt zich ernstige zorgen
Wat betekent deze wet straks voor zondagscholen waar de Bijbel wordt uitgelegd aan kinderen? Mogen er vragen worden gesteld bij de inhoud van een Bijbelvertelling of een werkje met een christelijke boodschap? Kan de overheid straks bepalen welke geloofsopvattingen wel of niet doorgegeven mogen worden? De zorg is groot dat met deze wet een gevaarlijk precedent wordt geschapen, waarbij kerken de vrijheid verliezen om de Bijbelse boodschap zonder reserves aan de jongeren te vertellen. Hoewel de wet is bedoeld om uitwassen tegen te gaan, opent de ruime reikwijdte van het wetsvoorstel de deur voor ongewenst toezicht op gewone kerkelijke activiteiten, wat een ernstige inbreuk vormt op de vrijheid van godsdienst, van onderwijs en van vereniging.
Eibert Spaan, voorzitter van Panel Presentie en bestuurder RMU
“Dit wetsvoorstel stelt de overheid in staat om te bepalen welke geloofsopvattingen in de opvoeding acceptabel zijn. Dit is fundamenteel in strijd met de principes van onze rechtsstaat, die juist waarborgen dat de overheid geen bevoegdheid heeft om zich te mengen in het opvoedings- en godsdienstige domein. De overheid bepaalt bovendien zelf wanneer er sprake is van ‘aanzetten tot haat of discriminatie’, waardoor de effecten van deze wet totaal onvoorspelbaar worden. Straks kan een Bijbel- of catechisatieles of een activiteit waarin waarden uit de Bijbel worden doorgegeven onder een vergrootglas komen te liggen. Wij maken ons grote zorgen over de impact op onze kerken, gezinnen en samenleving. Het zeer onwenselijk is dat de overheid als een soort ‘zondagsschoolpolitie’ meekijkt bij kerkelijke activiteiten.”
Het platform Panel Presentie is een samenwerkingsverband van christelijk-reformatorische organisaties, waaronder RMU, NPV, VGS/VBSO en Driestar educatief. Het platform zet zich in om Bijbelse standpunten uit te dragen en te verankeren in de samenleving.
Op verzoek van Panel Presentie werken prof. dr. mr. W.A. Zondag (Leerstoel RMU-TUA “Kerk, Recht en Samenleving”) en prof. mr. J.L.W. Broeksteeg (hoogleraar staatsrecht aan de Radboud Universiteit) aan een juridisch-wetenschappelijke reactie op het wetsvoorstel. Deze reactie zal aandacht besteden aan de rechtmatigheid, uitvoerbaarheid en gevolgen van de wet, met name voor de zelfstandige positie van kerken binnen onze rechtsorde.
Panel Presentie roept maatschappelijke organisaties en burgers op om vóór 7 januari 2025 hun stem te laten horen via de internetconsultatie. Met deze wet dreigt een gevaarlijk precedent te worden geschapen, waarbij fundamentele vrijheden onder druk komen te staan.
Deze wet heeft ingrijpende gevolgen voor de eigenstandige positie van kerken en verenigingen. Laat uw mening horen! Teken daarnaast de petitie om de wet te stoppen op initiatief van het IKC. Hou onze website in de gaten en volg ons op Linkedin. Volgende week hopen we bouwstenen te delen die u kunt gebruiken voor een inhoudelijke reactie op de consultatie. We houden u op de hoogte!