Regelmatig krijgen we van scholen vragen over de fiets-privéregeling. Dit is het fiscaal uitruilen van het bedrag van de gekochte fietst met een bruto looncomponent. In dit artikel leggen we uit hoe de regeling in zijn werk gaat
Regelmatig krijgen we van scholen vragen over de fiets-privéregeling. Dit is het fiscaal uitruilen van het bedrag van de gekochte fietst met een bruto looncomponent. In dit artikel leggen we uit hoe de regeling in zijn werk gaat
Als een werknemer een fiets heeft gekocht kan hij/zij gebruik maken van de fiets-privéregeling. Per 1-1-2015 is de WKR verplicht geworden voor alle werkgevers. Sinds die datum zijn de regels rondom de fiets-privéregeling vrijgegeven. De werkgever kan zelf bijvoorbeeld de frequentie van verstrekken, de hoogte van de aanschaf, het type fiets of de aard van het gebruik bepalen. Over het algemeen worden de regels van voor 1-1-2015 aangehouden: Een werknemer moet voor meer dan de helft van zijn werkdagen op de fiets naar het werk komen om gebruik te mogen maken van de fiets-privé regeling (fietsplan). Er mag één keer in de drie jaar een fiets aangeschaft en verrekend worden.
De fiets wordt in principe door de werknemer aangeschaft. Daarna kan deze worden verrekend in de loonadministratie.
De bedragen die uitgeruild mogen worden zijn vrij vanwege de WKR. De meeste werkgevers houden de bedragen en regels aan van voor de WKR namelijk:
Het bedrag (fiets + accessoires + verzekering) wordt met het salaris verrekend. De werknemer kan kiezen uit verschillende bruto looncomponenten. Verrekening met het vakantiegeld, de eindejaarsuitkering of het bruto loon. In het WKR beleid van de werkgever is opgenomen in hoeveel keer het bedrag verrekend wordt. Dit is meestal wel binnen 3 jaar na aanschaf van de fiets. De VGS adviseert om de fiets te verrekenen met het vakantiegeld of de eindejaarsuitkering. Verrekening met het bruto loon verlaagd namelijk het recht op vakantiegeld en eindejaarsuitkering. In alle gevallen wordt een eventuele UWV uitkering (zoals WW, WIA, ZW) verlaagd.
De verrekening houdt in dat het bedrag bruto wordt ingehouden op het looncomponent dat de werknemer heeft gekozen en daarna netto wordt uitbetaald. Het voordeel is dan dat de werknemer over dat bedrag geen loonheffing hoeft te betalen. Het bedrag dat de werknemer als voordeel heeft is over het algemeen 40% van het bedrag van de fiets (+ accessoires en fietsverzekering).
Deze regeling levert de werknemer een belastingvoordeel en de werkgever een besparing op de werkgeverslasten op.
De aanvraag voor de fiets-privéregeling kan in Youforce worden opgegeven bij ‘overige mutatie’ – ‘04. fiets-privéregeling’. Een kopie van de factuur kan geüpload worden bij de aanvraag. De werknemer kan de aanvraag zelf indienen.