Roept de boodschap van christenen bij anderen heilige jaloersheid op of eerder weerzin en weerstand? Als gereformeerde gezindte menen we van toegevoegde waarde te zijn voor de samenleving, zoals zout het eten smaakvol maakt. Maar hoe blijft er een degelijke en gezonde invloed van het christelijk geloof uitgaan op het gebied van gezag, zingeving en ethische bezinning?
- Wie het gezag van God verwerpt, accepteert op den duur ook niet meer het gezag van mensen. Hoe gaan reformatorische christenen om met de gezagscrisis in onze samenleving van bijna 18 miljoen autonome burgers? Hebben christenen de wereld iets te bieden? En zo ja, hoe doen we dat dan? Zijn we een zuurdesem voor de samenleving, zodat deze lucht krijgt?
Dr. mr. Cees Zweistra (jurist, filosoof, docent aan de Erasmus Universiteit en auteur) gaat in een lezing in op deze vragen. Dr. Bart Jan Spruyt (historicus, docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam en publicist) reflecteert op de lezing en deelt zijn perspectief op het thema.
- Veel mensen, vooral jongeren, ervaren ook een gebrek aan zingeving en eenzaamheid als gevolg van de prestatiedruk, de nadruk op materiële welvaart en maximale individuele keuzevrijheid. Welk perspectief kan hiervoor vanuit de Bijbel worden aangereikt? Inspireert dat ons om te zoeken naar verbinding met de ander of motiveert het tot polarisatie, tot in de eigen kring toe?
Prof. mr. dr. Wijnand Zondag (predikant en bijzonder hoogleraar aan de Theologische Universiteit Apeldoorn) deelt zijn perspectief op het thema zingeving in de samenleving en in de reformatorische achterban. Dr. Wim Dekker (theoloog) reflecteert op de lezing en deelt zijn visie op het thema.
- Op het terrein van medisch-ethische kwesties lijken de morele grenzen steeds verder uit beeld te raken. Van sleutelen aan genen tot kunstmatige intelligentie. De mens lijkt zichzelf op onmenselijke wijze voorbij te streven. Wat zijn betrouwbare ankerpunten voor verantwoord denken en doen?
Dr. Benno Zuiddam (theoloog en docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam), dr. Bert-Jan Heusinkveld (directeur NPV) en drs. Arthur Alderliesten (directeur Stichting Schreeuw om leven en projectcoördinator Ethiek bij het Prof. dr. G.A. Lindeboominstituut voor Ethiek van de Gezondheidszorg) gaan in gesprek over dilemma’s ten aanzien van het ethisch perspectief.
Programma en sprekers
Het congres vindt plaats in Van der Valk Hotel Vianen van 09.30 tot 14.30 uur. U bent welkom vanaf 09.00 uur. In de ochtend zullen de twee lezingen worden gehouden. Tijdens de lunch is er gelegenheid om met elkaar te spreken over het thema aan de hand van gerichte gespreksvragen. In de middag is er een panelgesprek.
- 09:00 – 09:30 uur: Inloop
- 09:30 – 09:45 uur: Opening + introductie
- 09:45 – 10:15 uur: Lezing over Sociaal-maatschappelijk perspectief: Wortel en symptomen van de gezagscrisis door dr. mr. Cees Zweistra
- 10:15 – 10:30 uur: Reflectie op gezagscrisis in de reformatorische gezindte door dr. Bart Jan Spruyt
- 10:30 – 10:35 uur: Afronding eerste gedeelte
- 10:35 – 11:10 uur: Pauze
- 11:10 – 11:15 uur: Introductie tweede onderdeel
- 11:15 – 11:45 uur: Lezing over Theologisch perspectief: Het Bijbelse antwoord op de zingevingscrisis door prof. mr. dr. W.A. Zondag
- 11:45 – 12:00 uur: Reflectie op zingevingscrisis in de reformatorische gezindte door dr. Wim Dekker
- 12:05 – 13:10 uur: toelichting gesprekstafels & lunch
- 13:10 – 13:15 uur: afronding pauze introductie derde gedeelte
- 13:15 – 14:15 uur: Panelgesprek: Ethisch perspectief: Dat betaamt alle mensen – welke claim ten aanzien van medisch-ethische ethiek doen wij in de richting van de samenleving? door dr. Benno Zuiddam, dr. Bert-Jan Heusinkveld, drs. Arthur Alderliesten
- 14:15 – 14:30 uur: Afronding en sluiting
Na de plenaire afsluiting is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje.
Aanmelden
Congres Vianen
Het Congres Vianen is inmiddels een begrip. Een keer in de twee jaar organiseren Driestar educatief, Reformatorisch Dagblad, Guido de Brès-Stichting, ROV, RMU, VBSO, KOC en VGS een congres voor leidinggevenden (e.g. toezichthouders, bestuurders en directies) van de sectoren onderwijs, zorg, kerk en politiek. Het doel van de bijeenkomsten is om vanuit verschillende disciplines op strategisch niveau na te denken over de rol van de gereformeerde gezindte in de maatschappij. Daarbij ligt de focus op hoe te participeren in deze maatschappij, de wijze van handelen en spreken en de omgang met de pluriforme en seculiere samenleving. In het ochtendgedeelte geven verschillende sprekers een lezing over een bepaald thema. In het middagdeel werken we dit verder uit in verschillende deelsessies toegespitst op de sectoren onderwijs, zorg, kerk en politiek, ouders en gezin.